top of page
  • Ομάδα Ειδήσεων / Newsteam

Κλείσιμο Γηριατρικής Κλινικής

ιατρός κρατάει το χέρι ηλικιωμένου ασθενή

Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου εκφράζει την πλήρη απογοήτευση του για το γεγονός ότι η πρώτη αμιγώς Γηριατρική Κλινική στην Κύπρο οδηγείται σε κλείσιμο.

Οδηγείται σε κλείσιμο όχι γιατί δεν προσφέρει ικανοποιητικές υπηρεσίες ή υπάρχουν ελλιπείς υποδομές, αλλά για ένα άλλο πολύ πιο ανησυχητικό λόγο, που υποδηλώνει ξεκάθαρα ότι οι ηλικιωμένοι της Κύπρου αποτελούν, για κάποιους, πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και ο λόγος δεν είναι άλλος από τις μειωμένες αποζημιώσεις από τον ΟΑΥ όταν αυτές σχετίζονται με την περίθαλψη ηλικιωμένων ασθενών. Όταν ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας της χώρας δεν κατανοεί ότι οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια εξαιρετικά ευάλωτη ομάδα του πληθυσμού, με τα δικά της χαρακτηριστικά που χρειάζονται εξειδικευμένες υπηρεσίες και συγκεκριμένο τρόπο χειρισμού, τότε κανένας ηλικιωμένος δεν μπορεί να νοιώθει ασφαλής και  βέβαιος ότι θα λάβει ορθή και πλήρη περίθαλψη χωρίς προβλήματα. Πρέπει επιτέλους όλοι να αντιληφθούν ότι οι ηλικιωμένοι δεν αποτελούν λογιστικές πράξεις και ονόματα σε ένα κομμάτι χαρτί, αλλά αντίθετα αποτελούν τον πυλώνα σταθερότητας του κοινωνικού ιστού και έχουν τα ίδια δικαιώματα σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη όπως και ο υπόλοιπος πληθυσμός.


Το ζήτημα των χαμηλών αποζημιώσεων σε νοσηλευτήρια που νοσηλεύουν ηλικιωμένους είναι πολύ σοβαρό και πρέπει άμεσα να επανασχεδιαστεί ο τρόπος με τον οποίο αξιολογείται και αποζημιώνεται η περίθαλψη ηλικιωμένων ασθενών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που υπάρχει σχετική εξειδίκευση.  Όλοι αναγνωρίζουν ότι το κόστος περίθαλψης των ηλικιωμένων είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με νεαρότερους ασθενείς και παρ’ όλες τις συζητήσεις, εντός και εκτός Βουλής,  δεν έχει επιτευχθεί η απαιτούμενη πρόοδος. Είναι λυπηρό δε το γεγονός ότι δεν είναι μόνο θέμα που αγγίζει τη συγκεκριμένη Γηριατρική Κλινική αλλά όλα τα νοσηλευτήρια, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΚΥπΥ. Είναι αρκετές οι περιπτώσεις όπου λόγω της οικονομικά ασύμφορης περίθαλψης ηλικιωμένων, είτε αυτοί καταλήγουν στα σπίτια τους χωρίς πλήρη ανάρρωση και άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες, είτε νοσηλευτήρια τους στέλνουν στα δημόσια νοσηλευτήρια για περεταίρω περίθαλψη ή ακόμη αρνούνται να τους δεχτούν με τη δικαιολογία ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμες κλίνες.


Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας καλεί τον ΟΑΥ να εγκύψει με απόλυτη σοβαρότητα στο πρόβλημα και να το επιλύσει άμεσα. Παράλληλα καλεί την πολιτεία να θέσει σε προτεραιότητα το ζήτημα των αποζημιώσεων των νοσηλευτηρίων και τη δημιουργία γηριατρικών κλινικών, διότι τίθεται εν αμφιβόλω η καλή υγεία του ηλικιωμένου πληθυσμού της Κύπρου αλλά και του ΓεΣΥ.


Κλείνοντας, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου εκφράζει τις ειλικρινείς του ευχαριστίες προς την απερχόμενη Υπουργό Υγείας κα. Κανάρη για την άψογη συνεργασία, για τις ιδιαίτερες ευαισθησίες της προς τους ανθρώπους που μεγαλώνουν καθώς και για το έργο που έχει επιτελέσει. Τέλος, εύχεται στον νέο Υπουργό Υγείας κ. Δαμιανού κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει αναλάβει με την υπόσχεση ότι το Παρατηρητήριο θα στηρίξει το Υπουργείο Υγείας για υλοποίηση των δράσεων που περιλαμβάνονται στην Εθνική Στρατηγική για την Υγεία των Ηλικιωμένων.

bottom of page