top of page

Η Τρίτη Ηλικία

Η Τρίτη Ηλικία αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια σημαντική και δημιουργική περίοδος της ζωής μας, όπου η συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση έρχεται να συνυπάρξει αρμονικά με μια πιο ήρεμη και ήπια καθημερινότητα. Οι άνθρωποι σήμερα ζουν περισσότερο, εργάζονται περισσότερο και συμβάλλουν για  περισσότερα χρόνια στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή. Οι ηλικιωμένοι αποτελούν μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα που χρειάζεται τη στήριξη και την ενθάρρυνση της πολιτείας και της κοινωνίας γενικότερα. Συμβάλλουν σημαντικά στην κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη της χώρας καθώς διαθέτουν γνώσεις και εμπειρίες που είναι χρήσιμες στις νεότερες γενιές, παράγουν αξιοζήλευτο εθελοντικό έργο ενώ παράλληλα βοηθούν τα παιδιά και τα εγγόνια τους με ποικίλους τρόπους.

older people on bicycles

H Τρίτη Ηλικία είναι
η γρηγορότερη αναπτυσσόμενη  ηλικιακή ομάδα

Υπολογίζεται ότι το 2050 το 1/3 του πληθυσμού της γης θα είναι άτομα Τρίτης Ηλικίας, αφού το προσδόκιμο ζωής έχει αυξηθεί σήμερα για τις γυναίκες στα 80 έτη και για τους άνδρες στα 77 έτη. Στην Κύπρο το προσδόκιμο ζωής είναι 84,7 για τις γυναίκες και 80,3 για τους άντρες!

Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Πότε αρχίζει η μέση και πότε η τρίτη ηλικία;

Η ανθρώπινη ζωή μπορεί να χωριστεί σχηματικά σε τρεις μεγάλες περιόδους:

  • Την περίοδο της ανάπτυξης

  • Την περίοδο της ωριμότητας

  • Την περίοδο του γήρατος

 

Πότε αρχίζει η μέση ηλικία;

Η μέση ηλικία του ανθρώπου αρχίζει στα 55 έτη και όχι στα 40, όπως ήταν η κυρίαρχη μέχρι τώρα αντίληψη, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη Bρετανική ιστοσελίδα Love to Learn. Σε άλλη Bρετανική έρευνα οι Έλληνες τοποθετούν το τέλος της νεότητας τους στα 52 χρόνια  και οι Σουηδοί μόλις στα 34!

Τυπικά η είσοδός μας στην Τρίτη Ηλικία αρχίζει όταν περάσουμε το 65ο έτος της ηλικίας μας.

older man kissing his wife on the forehead

«Οι αντιλήψεις μας για το γήρας πρέπει να συμβαδίζουν με την πραγματικότητα της αυξανόμενης μακροζωίας μας και όχι να μένουν προσκολλημένες στο παρελθόν»

Οι αρνητικές αντιλήψεις για τους ηλικιωμένους είναι αδικαιολόγητες και λανθασμένες, γιατί η συνεχόμενη αύξηση  του προσδόκιμου της ζωής και η διαρκής πρόοδος της επιστήμης, επιτρέπει σε ολοένα περισσότερους ανθρώπους να γερνούν και να είναι ενεργοί πολίτες, να συμμετέχουν στα κοινά, να είναι ενδιαφέροντες ως άνθρωποι και κύρια, να είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους.

Η ηλικία και τα όρια που καθορίζουν σε ποια περίοδο χρονικά κατατάσσεται ένας άνθρωπος έχουν διαφοροποιηθεί και εξαρτώνται βασικά από τη λειτουργικότητα του. Σύμφωνα πάντοτε με τους ειδικούς, το μυστικό για να εισέλθει κανείς "καθυστερημένα" στην τρίτη ηλικία είναι να βρίσκεται σε πνευματική εγρήγορση.

Υπάρχουν  αρκετά επιστημονικά στοιχεία που μας επιτρέπουν να πιστεύουμε  ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής των τελευταίων δεκαετιών, μπορεί να συνδυαστεί με την καλή ποιότητα ζωής των ανθρώπων που είναι ενεργοί και ικανοποιημένοι από τη ζωή τους. Παράγοντες που αποδεδειγμένα επηρεάζουν και συμβάλλουν στην καλή ποιότητα ζωής, τη διατήρηση της ζωτικότητας,  την καλή νοητική κατάσταση και την ενεργή συμμετοχή τους, σε όλα τα επίπεδα της ζωή  τους είναι:

Senior Man Working from Home

1. Τεχνολογία

Η  δυνατότητα να εκπαιδευτούν και να εξοικειωθούν με την  τεχνολογία και τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, υπολογιστών αφής με smartphones και tablets, αλλά και εκμάθησης Skype και άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, βοηθά  τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να ανοίξουν νέους ορίζοντες, να βγουν από την απομόνωση και την μοναξιά και  να ενδυναμώσουν τη νοητική τους λειτουργία. Ταυτόχρονα τους βοηθά στην διεκπεραίωση των διαφόρων υποχρεώσεων τους ώστε να μην ταλαιπωρούνται περιμένοντας στη σειρά σε δημόσιες και άλλες υπηρεσίες.

2. Ψυχαγωγία

Για να είναι κανείς καλά χρειάζεται εκτός από την φαρμακευτική αγωγή που πιθανόν να ακολουθεί, να έχει και καλή διάθεση να περνά ευχάριστα και να διασκεδάζει ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις επιλογές του. Μουσικοθεραπεία, τραγούδι, μουσική και χορός, βελτιώνουν τη διάθεση και ενδυναμώνουν τη νοητική λειτουργία.

older woman hearing musing from headphones
Soup Kitchen

3. Εθελ(ω)ντισμός

Επιστημονικές Έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι της μέσης και τρίτης ηλικίας που συμμετέχουν σε εθελοντικά προγράμματα και δράσεις είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς, ζουν περισσότερα χρόνια, αποκτούν ένα δυνατό νόημα της προσφοράς που τους γεμίζει ικανοποίηση. Αναγνωρίζεται η προσφορά τους, κάνουν νέους φίλους και γνωριμίες και εξακολουθούν να είναι ενεργοί πολίτες, στο μέτρο πάντοτε των δυνατοτήτων τους.

4. Άσκηση

Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή ακόμα και στην αντιμετώπιση αρκετών καταστάσεων που σχετίζονται με την Τρίτη Ηλικία. Η άσκηση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα βήματα των ηλικιωμένων προς τη διατήρηση της σωματικής και της ψυχικής τους υγείας αλλά και της ποιότητας ζωής τους γενικότερα. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά στη μείωση του κινδύνου της παχυσαρκίας, της υψηλής αρτηριακής πίεσης, του διαβήτη, της οστεοπόρωσης, της κατάθλιψης και πολλών άλλων.

Weight Lifting

5. Καλή Υγεία και Σεξουαλικότητα

Όσο περισσότερο χρόνο απασχολεί κάποιος το μυαλό του, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να  διατηρεί τις νοητικές του λειτουργίες  σε καλή κατάσταση, γιατί η πνευματική δουλειά  βοηθά στην καλή υγεία. Μυαλό και μνήμη ενισχύονται όταν ένα άτομο είναι ικανοποιημένο και από την ερωτική του ζωή. Η καλή σεξουαλική ζωή δε βελτιώνει απλά τη διάθεση, αλλά ενισχύει και τη δύναμη και τη λειτουργία του εγκεφάλου. Σύμφωνα με έρευνες, η ηλικία δεν αποτελεί εμπόδιο για μια ενεργή σεξουαλική ζωή. Ολλανδοί ερευνητές από το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Altrecht σχολίασαν, ότι δεν πρέπει να υποθέτουμε πως το σεξ είναι μόνο για τις νεαρές ηλικίες. «Η ηλικία από μόνη της δεν είναι επαρκής προγνωστικός δείκτης της σεξουαλικότητας ενός ατόμου. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να έχουν σεξουαλικά συναισθήματα κατά τη διαδικασία της γήρανσης».
Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας
bottom of page