top of page
  • Ομάδα Ειδήσεων / Newsteam

Έκθεση: η κακοποίηση των ηλικιωμένων στην Κύπρο


Δημοσιογραφική διάσκεψη σχετικά με την κακοποίηση ηλικιωμένων
Παρουσίαση της Έκθεσης του Παρατηρητηρίου σχετικά με την κακοποίηση, παραμέληση, οικονομική εκμετάλλευση και τον ηλικιακό ρατσισμό στην Κύπρο.

Η προστασία των ηλικιωμένων από την κακοποίηση, παραμέληση, οικονομική εκμετάλλευση και τον ηλικιακό ρατσισμό, δεν αποτελεί μόνο ηθική επιταγή αλλά και καθήκον που οφείλουμε στους ηλικιωμένους μας. Καθώς η κοινωνία συνεχίζει να εξελίσσεται και τα δημογραφικά στοιχεία μετατοπίζονται προς τη γήρανση του πληθυσμού, καθίσταται ζωτικής σημασίας η άμεση αντιμετώπιση του ανησυχητικού φαινομένου της κακοποίησης των ηλικιωμένων. Είτε πρόκειται για σωματική βλάβη, συναισθηματική καταπόνηση, παραμελητική συμπεριφορά ή ακόμη και χειραγώγηση των αποταμιεύσεων που έχουν κερδίσει με κόπο, κανένας ηλικιωμένος δεν θα πρέπει να υπόκειται σε τέτοια μεταχείριση.


Σε αυτή την έκθεση εξηγούμε τι σημαίνει κακοποίηση ηλικιωμένων, πως αναγνωρίζονται τα σημάδια της, ποιος μπορεί να είναι υπεύθυνος για τη διάπραξη αυτών των πράξεων και γιατί οι ηλικιωμένοι δεν την καταγγέλλουν. Επιπρόσθετα, εξηγούμε ποιες είναι οι συνέπειες της κακοποίησης και εμβαθύνουμε στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ώστε οι ηλικιωμένοι να προστατεύονται από κακοποιητικές και απαξιωτικές συμπεριφορές οποιασδήποτε μορφής. Θεωρούμε ότι η συνεργασία και η συνένωση δυνάμεων μεταξύ των κοινωνικών φορέων και της πολιτείας, θα δημιουργήσουν τις βάσεις όπου ο σεβασμός και η ενσυναίσθηση θα καθορίζουν τη μεταχείριση των ηλικιωμένων ατόμων.


Διαβάσετε την έκθεση σε μορφή pdf

Έκθεση για την κακοποίηση 2023 - ηλεκτρονική έκδοση
.pdf
Download PDF • 856KB

bottom of page