top of page

Κατάρτιση οικιακών βοηθών



Σε ανακοίνωση του, με αφορμή το περιστατικό κλοπής μεγάλου χρηματικού ποσού από αλλοδαπή οικιακή βοηθό από τον ηλικιωμένο εργοδότη της, το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου καταδικάζει έντονα το γεγονός και θέτει το Κράτος προ των ευθυνών του. Το Παρατηρητήριο, προσθέτει η ανακοίνωση, επισημαίνει για αρκετά χρόνια τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι που εργοδοτούν οικιακές βοηθούς από τρίτες χώρες χωρίς να υπάρχει κανένας σχεδιασμός ή αντίδραση από τα εμπλεκόμενα Υπουργεία. Όπως αναφέρεται, πέραν της οικονομικής εκμετάλλευσης των ηλικιωμένων υπάρχουν περιστατικά και μαρτυρίες κακοποίησης και παραμέλησης ηλικιωμένων πίσω από κλειστές πόρτες στην απουσία οικογενειακού περιβάλλοντος.


Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, προστίθεται στην ανακοίνωση, θέτει σημαντικά ερωτήματα τόσο προς τα Υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών όσο και προς το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας σε σχέση με τις οικιακές βοηθούς. «Με ποια κριτήρια επιλέγονται οι οικιακές βοηθοί για να εργαστούν στην Κύπρο σε σπίτια ευάλωτων συνανθρώπων μας; Ποιες είναι οι δεξιότητες και η εκπαίδευση των οικιακών βοηθών ώστε να είναι κατάλληλες και αποτελεσματικές στη διαδικασία που απαιτεί η εργασία τους; Ποια είναι η διαδικασία ελέγχου; Πώς εξασφαλίζεται η ασφάλεια και η υγεία των ηλικιωμένων στο σπίτι; Εάν δεν υπάρχει διαθεσιμότητα από οικιακούς βοηθούς πώς καλύπτεται η ανάγκη ευάλωτων συνανθρώπων μας στα θέματα φροντίδας;»


Επιπλέον, το Παρατηρητήριο θεωρεί ότι ο ρόλος του οικογενειακού περιβάλλοντος έχει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία της φροντίδας και φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης όταν αυτή δεν γίνεται σωστά με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η υγεία και η ασφάλεια των φροντιζομένων. Το Παρατηρητήριο τονίζει εμφαντικά ότι οι οικιακές βοηθοί προσλαμβάνονται για τις δουλειές του σπιτιού και όχι για την εξ’ ολοκλήρου φροντίδα των ηλικιωμένων.


Το Παρατηρητήριο προσθέτει ακόμη ότι «τα άτομα Τρίτης Ηλικίας λόγω της έντονης τους ανάγκης για συναισθηματικό δέσιμο και συντροφιά, επισυνάπτουν στενές συναισθηματικές σχέσεις με τις οικιακές βοηθούς, σχέσεις οι οποίες κάποιες φορές καθιστούν τους ηλικιωμένους ευάλωτους και εκμεταλλεύσιμους. Η εξοικείωση που δημιουργείται κάνει τους ανθρώπους Τρίτης Ηλικίας να εμπιστεύονται τα προσωπικά τους δεδομένα στους φροντιστές τους ενώ, τις περισσότερες φορές, δεν καταγγέλλουν περιστατικά κακοποίησης ή παραμέλησης τους λόγω αυτής της εξοικείωσης αλλά και από τον φόβο εκδικητικών συμπεριφορών».


Όπως υποστηρίζει το Παρατηρητήριο, οι οικιακές βοηθοί θα πρέπει να εκπαιδεύονται στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο φροντίδας και στην Ελληνική γλώσσα ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να συμπεριφέρονται σωστά στους φροντιζόμενούς τους. Θέση του Παρατηρητηρίου, καταλήγει η ανακοίνωση, είναι όπως διενεργηθεί ένας κοινωνικός διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και Υπουργεία ώστε για αυτά τα τόσο σημαντικά θέματα και ερωτήματα να εξευρεθούν και να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές και καλές πρακτικές που να εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία των ηλικιωμένων στο σπίτι.

bottom of page