top of page

Σταμάτα να σφυρίζεις αδιάφορα



Τρίτη Ηλικία

Η κακοποίηση, η κακομεταχείριση, η εκμετάλλευση και η παραμέληση ηλικιωμένων είναι ένα έγκλημα που μπορεί να επηρεάσει όλους μας σε κάποια φάση της ζωής μας. Η προστασία των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας από κάθε μορφής κακοποίησης, είτε αυτή είναι σεξουαλική είτε σωματική, πρέπει απαραίτητα να ενταχθεί στις προτεραιότητες της κοινωνίας μας. Πρέπει να ριζωθεί βαθιά στην κουλτούρα μας πλέον ότι «το επίπεδο της ποιότητας ζωής των ηλικιωμένων, καταδεικνύει το επίπεδο πολιτισμού της κάθε χώρας».

Η σημερινή μέρα καθιερώθηκε ως η Παγκόσμια Μέρα κατά της Κακοποίησης των Ηλικιωμένων, συμβάλλοντας στην ευαισθητοποίηση του κοινού για αυτό το τόσο σοβαρό θέμα.

Ως Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου χτυπούμε το καμπανάκι για τη διαχρονική αδιαφορία του κράτους για αυτές τις ευπαθείς ομάδες, που είχαν την ατυχία να «γεράσουν». Δυστυχώς η χώρα μας είναι πολύ πίσω ως προς τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ανθρώπων της Τρίτης Ηλικίας, αγνοώντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις καλές πρακτικές και εργαλεία που εφαρμόζονται στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες προς αυτή την κατεύθυνση.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια είναι απαραβίαστη. Το προχωρημένο της ηλικίας σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτρέπει τη στέρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά αντίθετα πρέπει να προστατεύεται. Το κράτος έχει χρέος να αντιμετωπίζει όλους τους πολίτες ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας χωρίς καμία απολύτως ηλικιακή διάκριση, διασφαλίζοντας τους μια άνετη ζωή μακριά από οποιαδήποτε μορφής βίας, κακομεταχείρισης ή παραμέλησης.

Ως Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε το κράτος να εφαρμόσει αποτελεσματικά καινοτόμες πρακτικές αλλά και να εκσυγχρονίσει την υφιστάμενη νομοθεσία, έτσι ώστε να δώσει την ευκαιρία στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας να απολαύσουν πραγματικά μια υπέροχη περίοδο της ζωής τους.

bottom of page