top of page

Οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας έχουν καταντήσει πολίτες Τρίτης Κατηγορίας

Παρακολουθώντας τα τεκταινόμενα στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, αλλά και έχοντας πλήρη γνώση σε ότι αφορά την ενεργή, υγιή και αξιοπρεπή γήρανση, εκφράζουμε όχι μόνο τη δυσαρέσκεια μας αλλά και την απογοήτευση μας για τη ρατσιστική κοινωνία της οποίας είμαστε μέρος.


Οι ρατσιστικές συμπεριφορές ενάντια στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας αγγίζει όλα τα επίπεδα και τις βαθμίδες της πολιτείας και της κοινωνίας. Ξεκινώντας διαχρονικά από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μέχρι και τους Υπουργούς, τους Βουλευτές, τους Επιτρόπους, τους Δημάρχους, τους Δημόσιους Λειτουργούς, τα κόμματα, τους ιατρούς, το παραϊατρικό προσωπικό, την οικογένεια και τους υποψηφίους για την προεδρία του κράτους, έχουν πάρει όλοι απροβίβαστο ακόμη και οι άριστοι των αρίστων.


Όλοι αυτοί, εκτός από κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις, θεωρούν ότι οι άνθρωποι της Τρίτης Ηλικίας είναι πολίτες Τρίτης Κατηγορίας, ένα μίασμα και βάρος της κοινωνίας που αποτελεί πρόβλημα στην εξέλιξη και στην ευημερία αυτής της χώρας. Δεν τους καίγεται καρφί πως ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Αν είναι καλά, αν γερνούν με αξιοπρέπεια, αν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή τη σύγχρονη κοινωνία, αν υπάρχουν δομές που να μπορούν να τους εξυπηρετήσουν και αν οι ηλικιωμένοι μας νιώθουν προδομένοι από ένα κράτος και μια κοινωνία που αυτοί έκτισαν με χίλιες δυο θυσίες. Δεν έχουν την παραμικρή ιδέα για το τι συμβαίνει στη διπλανή πόρτα, γιατί έχουν μάθει να λειτουργούν μόνο για το δικό τους συμφέρον και δεν έχουν μπει στον κόπο να μάθουν τι σημαίνει η λέξη ενσυναίσθηση και πως λειτουργεί ένα υποστηρικτικό περιβάλλον βασιζόμενο στο ανθρωποκεντρικό μοντέλο.


Τι να κάνουμε την Εθνική Στρατηγική για την Υγεία των Ηλικιωμένων κύριε Υπουργέ της Υγείας όταν υπάρχουν απαράδεκτες και ρατσιστικές συμπεριφορές στα νοσοκομεία μας; Τι να κάνουμε τις εξαγγελίες σας κύριε Πρόεδρε της Δημοκρατίας όταν εσείς, ως κεφαλή αυτής της χώρας, δεν στέλνετε στα σπίτια τους όλους αυτούς που κατάφωρα καταπατούν τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα μιας τεράστιας πληθυσμιακής ομάδας, αναλαμβάνοντας παράλληλα το πολιτικό κόστος; Πως να σας ψηφίσουμε κύριοι υποψήφιοι για την Προεδρία όταν έχετε γράψει (εκτός από κάποιους) στα παλαιότερα των υποδημάτων σας αυτούς που τελικά θα μεταβούν στην κάλπη για να σας ψηφίσουν;


Άλλες χώρες έχουν κάνει άλματα προόδου ενώ εμείς έχουμε μείνει στάσιμοι λειτουργώντας με νοοτροπίες και μοντέλα άλλων εποχών. Τι θα κάνουμε όταν οι άνω των 65 σε λίγα χρόνια θα αποτελούν το ένα τρίτο του πληθυσμού της Κύπρου; Θα εξακολουθούμε να σφυρίζουμε αδιάφορα;


Τελειώνοντας, μας φαίνεται εξωπραγματικό το πιο κάτω απόσπασμα από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των ηλικιωμένων:


«Καθώς γερνάτε και ίσως εξαρτάστε από άλλους για την υποστήριξη και τη φροντίδα σας, εξακολουθείτε να έχετε το δικαίωμα να απαιτείτε από τους άλλους να σέβονται την ανθρώπινη αξιοπρέπειά σας, τη σωματική και πνευματική ευεξία σας, την ελευθερία και την ασφάλειά σας».

Ως Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου δεν θα σταματήσουμε ποτέ να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα των ηλικιωμένων μας και θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις ώστε η πολιτεία και η κοινωνία μας να αντιληφθούν ότι το επίπεδο του πολιτισμού μας εξαρτάται από τις συμπεριφορές μας απέναντι στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

bottom of page