top of page

Συνάντηση στη Βόννη για το έργο Mentoring Across Borders


Mentoring Across Borders in Bonn
Πραγματοποιήθηκε στη Γερμανία και συγκεκριμένα στη Βόννη, συνάντηση των εταίρων του προγράμματος Mentoring Across Borders (MAB) από τις 17 μέχρι τις 19 Οκτωβρίου 2023. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του μη-κερδοσκοπικού οργανισμού Senior Experten Service (SES), ο οποίος έχει παρουσία σε 170 χώρες και 13.000 εθελοντές που δραστηριοποιούνται ως μέντορες για νέους, ενώ από το 1983 έχει ολοκληρώσει επιτυχώς, περισσότερες από 60.000 αποστολές.

Το έργο MAB (που χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.) θα οργανώσει και θα εκπαιδεύσει καταξιωμένους επαγγελματίες ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, ως μέντορες σε εθελοντική βάση. Αυτοί οι εθελοντές θα βοηθήσουν τους νέους ηλικίας 18-30 ετών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν), να αναπτύξουν τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες ώστε να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες εργοδότησης και ένταξης τους στην κοινωνία.


Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση των εταίρων σχετικά με την πρόοδο του προγράμματος και η παρουσίαση της ειδικής διαδικτυακής πλατφόρμας που θα διευκολύνει τη διασύνδεση των μεντόρων με τους νέους που χρειάζονται καθοδήγηση, ανάλογα με τις εξατομικευμένες τους ανάγκες. Επίσης, έγινε ιδιαίτερη και λεπτομερής ενημέρωση για το Γερμανικό σύστημα καθοδήγησης νέων αλλά και προσφύγων, με σκοπό την ομαλή ένταξη τους στην οικονομία και στην κοινωνία της Γερμανίας. Ένα πρόγραμμα που βρίσκεται σε εφαρμογή τα τελευταία 40 χρόνια με εξαιρετικά αποτελέσματα και που αποτελεί παράδειγμα για όλο τον κόσμο, καταδεικνύοντας ότι όταν υπάρχει το όραμα και η θέληση τα πάντα μπορούν να γίνουν.


Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο του κ. Δήμο Αντωνίου, ο οποίος είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις προτάσεις και τις σκέψεις του οργανισμού για την επιτυχή εφαρμογή του εν λόγω προγράμματος στην Κύπρο, γεγονός που θα έχει θετικό αντίκτυπο στους ενήλικες που θέλουν να ενεργοποιηθούν αλλά και στους νέους που χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση. Επίσης, το Παρατηρητήριο προτίθεται να ενημερώσει για το εν λόγω πρόγραμμα τους Υπουργούς Εργασίας, Εσωτερικών και της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας σε κοινή συνάντηση, με σκοπό την ενίσχυση της πολιτικής για ενσωμάτωση περιθωριοποιημένων νέων και προσφύγων στην κοινωνία και οικονομία της Κύπρου.

bottom of page