top of page

Συνάντηση με την Πρώτη Κυρία


συνάντηση με την πρώτη κυρία

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου συνάντηση μεταξύ της Πρώτης Κυρίας Φιλίππας Καρσερά Χριστοδουλίδη με αντιπροσωπεία του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση της Πρώτης Κυρίας για τις δράσεις και τις δραστηριότητες του Παρατηρητηρίου, για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι της χώρας μας αλλά και οι θετικές προοπτικές της γήρανσης.


Μεταξύ άλλων συζητήθηκαν η κακοποίηση και η παραμέληση ηλικιωμένων, ο εμφανής ηλικιακός ρατσισμός, η ανάγκη για ποιοτική φροντίδα με βάση το ανθρωποκεντρικό μοντέλο, καλές πρακτικές για την ευημερία των ηλικιωμένων, θέματα στέγασης καθώς και τρόποι ώστε οι ηλικιωμένοι να παραμείνουν ενεργοί και ωφέλιμοι για την κοινωνία και την οικονομία μας. Έγινε παράλληλα αναφορά για την «ασημένια οικονομία» και τον «ασημένιο τουρισμό» που μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομία της Κύπρου.


Επίσης, η Πρώτη Κυρία ενημερώθηκε για τα προγράμματα πρόληψης του Παρατηρητηρίου στο Κέντρο Μνήμης και Δημιουργικής Έκφρασης που βρίσκεται στη Λεμεσό και την ανάγκη επέκτασης τέτοιων προγραμμάτων σε όλη την Κύπρο. Τονίστηκε δε ο ιδιαίτερα θετικός αντίκτυπος που έχουν στην υγεία των συμμετασχόντων τα προγράμματα πρόληψης, γεγονός που αποτυπώνεται στη μείωση των επισκέψεων τους στους προσωπικούς τους ιατρούς και στα νοσηλευτήρια.


Στη συνέχεια το Παρατηρητήριο ανέπτυξε σε λεπτομέρεια τον σχεδιασμό του για τη διοργάνωση συνεδρίου σε ψηλό πολιτικό επίπεδο που έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή της Κυβέρνησης, Ευρωβουλευτών από διάφορες πολιτικές ομάδες, πολιτικά κόμματα και κοινωνικούς φορείς για την προώθηση του δικαιώματος των ηλικιωμένων στην ενεργό, υγιή και αξιοπρεπή γήρανση.


Η Πρώτη Κυρία, αφού άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή την ενημέρωση από το Παρατηρητήριο, το συνεχάρη για το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί και τόνισε ότι η Προεδρία της Δημοκρατίας είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη στα θέματα της Τρίτης Ηλικίας, αναγνωρίζοντας την προσφορά των ηλικιωμένων προς την πατρίδα και την κοινωνία αλλά πρωτίστως την ανάγκη σεβασμού σε κάθε πρόσωπο ανεξαρτήτως της ηλικιακής ομάδας στην οποία ανήκει. Όλοι οι άνθρωποι θα πρέπει να έχουν αξιοπρεπή διαβίωση και να έχουν τη δυνατότητα να είναι ενεργοί και κοινωνικοποιημένοι σε κάθε φάση της ζωής τους. Επίσης, τόνισε τη σημασία εκπόνησης της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για τους Ηλικιωμένους που ανακοίνωσε η αρμόδια Υφυπουργός κα Ευαγγέλου και θα περιλαμβάνει όλες τις βασικές πτυχές προβλέποντας τον συντονισμό όλων των Υπουργείων και υπηρεσιών που εμπλέκονται στα θέματα της γήρανσης.


Η Πρώτη Κυρία ανέφερε ότι ενόψει του καταρτισμού της πρώτης Εθνικής Στρατηγικής για την Υγεία των Ηλικιωμένων, είναι καιρός για ιεράρχηση προτεραιοτήτων και δουλειά στην οποία μπορεί προφανώς να συμβάλει καθοριστικά το Παρατηρητήριο.


Επίσης τόνισε ότι με δεδομένο το αυξημένο προσδόκιμο ηλικίας και την γήρανση του ευρωπαϊκού πληθυσμού η τρίτη ηλικία πρέπει να μας απασχολήσει όλους πολύ σοβαρά.


Τέλος, στην Πρώτη Κυρία παραδόθηκε η έκθεση του Παρατηρητηρίου για την κακοποίηση και παραμέληση ηλικιωμένων στην Κύπρο και υποβλήθηκε πρόταση να γίνει Υψηλή Προστάτιδα του Παρατηρητηρίου κάτι που αποδέχθηκε με χαρά.



bottom of page