top of page

Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος και Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων


Ο Πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Τρίτης Ηλικίας Κύπρου Δήμος Αντωνίου συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ.κ. Γεώργιο και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιάννη Παναγιώτου.

Ο σκοπός των συναντήσεων ήταν η ενημέρωση των δύο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ηλικιωμένοι αλλά και για τις θετικές προοπτικές της γήρανσης. Ο κ. Αντωνίου παρέδωσε την έκθεση του Παρατηρητηρίου για την «Κακοποίηση των ηλικιωμένων στην Κύπρο» και αναφέρθηκε εκτενώς στα προβλήματα που προκύπτουν από τον εμφανή ηλικιακό ρατσισμό καθώς και στις περιπτώσεις κακοποίησης, παραμέλησης και οικονομικής εκμετάλλευσης που καταγγέλλονται στο Παρατηρητήριο.


Επίσης, ο κ. Αντωνίου ενημέρωσε τόσο τον Αρχιεπίσκοπο όσο και τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για την ασημένια οικονομία που μπορεί να ενισχύσει σημαντικά την οικονομία της Κύπρου αλλά και για το πρόγραμμα “Mentoring Across Borders(ΜΑΒ)” που θα οργανώσει και θα εκπαιδεύσει καταξιωμένους επαγγελματίες ενήλικες ηλικίας 50 ετών και άνω, ως μέντορες σε εθελοντική βάση. Οι εθελοντές θα βοηθήσουν τους νέους ηλικίας 18-30 ετών (συμπεριλαμβανομένων εκείνων που κινδυνεύουν να περιθωριοποιηθούν), να αναπτύξουν τις επαγγελματικές και κοινωνικές τους δεξιότητες ώστε να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες εργοδότησης και ένταξης τους στην κοινωνία. Στο έργο συμμετέχουν 9 χώρες περιλαμβανομένης και της Κύπρου.


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κ.κ. Γεώργιος άκουσε με προσοχή αλλά και προβληματισμό την ενημέρωση για τα προβλήματα των ηλικιωμένων και συμφώνησε ότι θα πρέπει να παρθούν μέτρα τόσο κατά της κακοποίησης όσο και για την αναχαίτιση του ηλικιακού ρατσισμού και τόνισε ότι η Εκκλησία της Κύπρου θα σταθεί αρωγός σε αυτή την προσπάθεια. Τέλος, αφού ευχαρίστησε τον κ. Αντωνίου για την ενημέρωση, αποδέχτηκε την πρόταση του Παρατηρητηρίου να απευθύνει χαιρετισμό κατά την έναρξη των εργασιών του Πολιτικού Συνεδρίου για την Γήρανση στις 8 Δεκεμβρίου στο Προεδρικό Μέγαρο.


Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού ευχαρίστησε τον κ. Αντωνίου για την σε βάθος ενημέρωση για τα προβλήματα των ηλικιωμένων συνταξιούχων, ανέπτυξε την πρόταση του για την εξαίρεση της βασικής σύνταξης από την αναλογιστική μείωση του 12% για τους εργαζόμενους που συμπληρώνουν 40 έτη εισφορών, τονίζοντας ότι η πρόταση κινείται αυστηρά στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, χωρίς να επηρεάζει τη βιωσιμότητά του και χωρίς να συνεπάγεται αύξηση των εισφορών.


Τέλος, ο κ. Παναγιώτου αποδέχθηκε την πρόταση του Παρατηρητηρίου για συμμετοχή του ως ομιλητής στο Πολιτικό Συνέδριο για τη Γήρανση στη Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης «Ασημένια Οικονομία και η συμβολή της στις οικονομίες των κρατών μελών». Από πλευράς του ο κ. Αντωνίου ευχαρίστησε τον κ. Παναγιώτου για την ενημέρωση όσον αφορά την αναλογιστική μείωση του 12% και επιφυλάχθηκε να καταθέσει τις απόψεις του Παρατηρητηρίου στο αμέσως επόμενο διάστημα.





bottom of page