top of page

Θεσμικός ηλικιακός ρατσισμός


ηλικιακός ρατσισμός

Ως Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, είμαστε ταγμένοι στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ηλικιωμένων και καταδικάζουμε έντονα περιστατικά θεσμικού ηλικιακού ρατσισμού, που εμφανίζονται σε δημόσιες και ημικρατικές υπηρεσίες.

Ο θεσμικός ηλικιακός ρατσισμός δεν προέρχεται μόνο από μερίδα λειτουργών του δημοσίου και ημικρατικών οργανισμών που είναι προκατειλημμένοι ενάντια σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, αλλά και από το ίδιο το κράτος. Το κράτος πολλές φορές ασκεί ηλικιακό ρατσισμό με πρακτικές, πολιτικές και νόμους που έχουν δυσανάλογο αρνητικό αντίκτυπο στους ηλικιωμένους. Η ανοχή δε του κράτους στην ύπαρξη προκαταλήψεων, ανισοτήτων και αδικιών που είναι ενσωματωμένες στα θεσμικά συστήματα, δημιουργεί ένα τεράστιο κενό και αποτελεί μεγάλο πρόβλημα αφού στερεί από τους ηλικιωμένους τη διεκδίκηση και την πλήρη εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους.


Στην παρούσα στιγμή, είναι κρίσιμο το κράτος και η πολιτεία γενικότερα, να αντιληφθούν την ύπαρξη και τις επιπτώσεις του θεσμικού ηλικιακού ρατσισμού και να δράσουν αποφασιστικά για την εξάλειψή του. Επίσης, θα πρέπει θεσμικά όργανα και οργανωμένοι φορείς να είναι πρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι ο θεσμικός ηλικιακός ρατσισμός δεν είναι αποκλειστικό πρόβλημα ορισμένων ατόμων, αλλά αφορά ολόκληρη την κρατική μηχανή.


Η ηλικία είναι ένας παράγοντας που δεν πρέπει να καθορίζει την αξία ή την ικανότητα ενός ατόμου, αλλά δυστυχώς, συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο του ρατσισμού. Στη δημόσια υπηρεσία, ο ηλικιακός ρατσισμός αποτελεί μια ανησυχητική πραγματικότητα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με σοβαρότητα και δράση. Το κράτος θα πρέπει να εκπαιδεύσει και να ευαισθητοποιήσει τους δημόσιους λειτουργούς ώστε να καταπολεμηθεί ο θεσμικός ηλικιακός ρατσισμός. Γι’ αυτό τον λόγο επικροτούμε τη θέση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Ιωάννου για την πλήρη διερεύνηση του περιστατικού στην Επαρχιακή Διοίκηση Λευκωσίας και στην απόδοση ευθυνών. Κανένας δεν πρέπει να ξεχνά ότι ο ρατσισμός και οι διακρίσεις επηρεάζουν αρνητικά τους ανθρώπους Τρίτης Ηλικίας με μεγάλο αντίκτυπο, τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική τους υγεία.


Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου, μέσα από διάφορες δράσεις και δραστηριότητες προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό σε σχέση με τέτοιου είδους ρατσιστικές συμπεριφορές, ώστε να αναχαιτισθεί και εξαλειφθεί αυτό το φαινόμενο.

bottom of page