top of page

Η ενσωμάτωση των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στη αγορά εργασίας

Σύμφωνα με το Synthesis Report του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης, τα πιο συνηθισμένα εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα κράτη μέλη της ΕΕ στην ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών σχετίζονται με τη διαπίστευση των προσόντων τους και την αξιολόγηση των δεξιοτήτων τους, την αντιμετώπιση των διακρίσεων στη διαδικασία πρόσληψης και τη διαχείριση διαφορετικών επιπέδων γλωσσικών δεξιοτήτων.

Η ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην αγορά εργασίας διαδραματίζει βασικό ρόλο στην επιτυχή ένταξή τους στη χώρα υποδοχής. Η εφαρμογή επιτυχημένων πολιτικών ένταξης από τα κράτη μέλη στηρίζει ευρύτερες πολιτικές μετανάστευσης εργατικού δυναμικού, συμπεριλαμβανομένων συγκεκριμένων μέτρων σε πολλές χώρες της ΕΕ για την προσέλκυση Υπηκόων Τρίτων Χωρών για την κάλυψη ελλείψεων εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς.


Το έργο MiCare στοχεύει στην στήριξη της ένταξης των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην ΕΕ μέσω της επιτυχούς ένταξής τους στην αγορά εργασίας, καθώς η εύρεση εργασίας αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ενσωμάτωση στην οικονομική και κοινωνική ζωής της χώρας υποδοχής.


Σύμφωνα με το Synthesis Report του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης, σε όλα τα κράτη μέλη υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς και επαγγέλματα στα οποία παρατηρείται έλλειψη εργατικού δυναμικού, μεταξύ των οποίων βρίσκεται ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης.


Πιο συγκεκριμένα, οι ανάγκες για φροντιστές αυξάνονται στην Ευρώπη με την γήρανση των Ευρωπαϊκών κοινωνιών. Αυτή η ανισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς, οδηγεί σε ελλείψεις φροντιστών και άλλων επαγγελματιών. Προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη αντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων και των απαιτήσεων στην αγορά εργασίας της ΕΕ, το έργο MiCare, με τη συμμετοχή επτά εταίρων από έξι ευρωπαϊκές χώρες, στοχεύει στην ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για Υπηκόους Τρίτων Χωρών οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν ως φροντιστές ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές δεξιότητες.


Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να διευκολύνει την ένταξη των Υπηκόων Τρίτων Χωρών στην τοπική κοινωνία και την αγορά εργασίας της ΕΕ, καλύπτοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό υγειονομικής περίθαλψης.


Μάθετε περισσότερα για το MiCare project: https://www.facebook.com/MiCareProjecthttps://twitter.com/micareproject


Διαβάστε το Synthesis Report του Ευρωπαϊκού Δικτύου Μετανάστευσης: https://bit.ly/3iWT3NV

bottom of page