top of page

Γιορτές και ηλικιωμένοι

Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο ηλικιωμένοι θα περάσουν μόνοι τους τα φετινά Χριστούγεννα στην Αγγλία, σύμφωνα με στοιχεία της φιλανθρωπικής οργάνωσης Age UK. Το γεγονός αυτό συναντάται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες όπως βέβαια και στην Κύπρο. Για τους περισσότερους τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά δημιουργούν θετικά συναισθήματα και αποτελούν πηγή χαράς και ευτυχίας. Για αρκετά άτομα όμως της Τρίτης Ηλικίας, οι γιορτινές αυτές ημέρες προκαλούν έντονα συναισθήματα απομόνωσης και μοναξιάς, κυρίως για όσους ζουν μόνοι και δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον ή βρίσκονται σε οίκο ευγηρίας είτε αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.


Στατιστικές έρευνες αναφέρουν ότι, ειδικά τα Χριστούγεννα, οι ηλικιωμένοι αισθάνονται πιο μόνοι από τις άλλες ημέρες και ότι το 80% των ανθρώπων αυτών περνούν τη συγκεκριμένη ημέρα καρφωμένοι στην τηλεόραση, προσπαθώντας να διασκεδάσουν με τη χαρά των άλλων.


Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου καλεί όλους να νοιάζονται για τα άτομα της Τρίτης Ηλικίας και να βρουν τρόπους ώστε να παραμείνουν συνδεδεμένοι μαζί τους, ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών. Να επικοινωνούν τακτικά μαζί τους και να τους κρατήσουν μια θέση στο γιορτινό τραπέζι, είτε είναι συγγενής ή φίλος είτε ακόμη ένας γείτονας ηλικιωμένος που θα περάσει τις γιορτές στη μοναξιά του. Το Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου κάνει τη δική του εκστρατεία ώστε οι ηλικιωμένοι να περάσουν όμορφα τις γιορτές με το σύνθημα «ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ».

bottom of page