top of page

Οι ηλκιωμένοι μας δεν είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας



Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου

Έτος 2019. Έτος Ευρωεκλογών. Τα επιτελεία και οι υποψήφιοι των κομμάτων ετοιμάζονται πυρετωδώς για να πείσουν τους ψηφοφόρους, ότι για την εξασφάλιση του μέλλοντος τους πρέπει να υποστηρίξουν αυτούς και όχι τους άλλους. Τρέχουν ασταμάτητα, μέρα και νύχτα, σε συγκεντρώσεις, παρουσιάσεις, σε καφενεία, λαϊκές αγορές, στους δρόμους, στις πλατείες, σε πορείες και γενικά όπου υπάρχουν ψηφοφόροι, για να μεταδώσουν τα πολιτικά τους μηνύματα, να υποσχεθούν ένα σωρό πράγματα και για να αναδείξουν το πρόγραμμα τους για μια καλύτερη Ευρώπη κλπ κλπ.

Μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των ανακοινώσεων, των αντιπαραθέσεων, των υψηλών ή/και χαμηλών τόνων, του ξύλινου πολιτικού λόγου, όλοι αυτοί που ζητούν την ψήφο μας άφησαν εκτός μια τεράστια πληθυσμιακή ομάδα: την ομάδα των 65 και άνω. Σαν και αυτοί οι άνθρωποι επειδή τόλμησαν και μεγάλωσαν, δεν δικαιούνται τίποτα παραπάνω από αυτό που τους προσφέρει(;;;) το Κράτος και η κοινωνία. Ούτε και ένας υποψήφιος Ευρωβουλευτής, ούτε και ένα κόμμα δεν έχει αγγίξει το θέμα των ηλικιωμένων του τόπου μας, που αριθμούν πέραν του 16% του πληθυσμού της Κύπρου.

Είμαστε ιδιαίτερα απογοητευμένοι γιατί έχει επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι τόσο οι πολιτικοί μας, εκτός από κάποια φωτεινά παραδείγματα, όσο και η πολιτική ζωή του τόπου, θεωρούν τους ηλικιωμένους μας, πολίτες δεύτερης κατηγορίας έστω και αν αποτελούν πέραν των 150.000 ψήφων. Ποιος έχει μιλήσει για προγράμματα πρόληψης; Ποιος ενδιαφέρεται για υγιή, ενεργό και αξιοπρεπή γήρανση; Ποιος ενδιαφέρεται αν οι ηλικιωμένοι μας κακοποιούνται ή αν η ποιότητα ζωής τους είναι καλή ή κακή; Που βρίσκονται τα προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας; Μπορούμε να θέσουμε εκατοντάδες ερωτήματα τα οποία όμως θα μείνουν αναπάντητα γιατί απλά η Τρίτη Ηλικία δεν πουλά.

Οι ηλικιωμένοι μας αγαπητοί πολιτικοί, δεν είναι για πέταμα. Σήμερα είναι οι παππούδες και οι γιαγιάδες σας, αύριο οι γονείς σας, μεθαύριο είναι η δική σας σειρά και στο μακρινό μέλλον τα παιδιά σας. Ως Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας Κύπρου σας καταγγέλλουμε δημόσια για αυτές τις συμπεριφορές, που φτάνουν πολλές φορές στα όρια του ηλικιακού ρατσισμού. Ας σας κρίνουν οι ηλικιωμένοι με την ψήφο τους!

bottom of page