Άνοια

Αλτσ-

χάιμερ

Τι πρέπει να γνωρίζω!

Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι η πιο κοινή μορφή άνοιας. Είναι μια ασθένεια μη θεραπεύσιμη, εκφυλιστική και θανατηφόρα. Η νόσος Αλτσχάιμερ χαρακτηρίζεται από την εναπόθεση στον εγκέφαλο δύο παθολογικών πρωτεϊνών, του β-αμυλοειδούς και της πρωτεΐνης Tau. Γενικά εντοπίζεται στους ανθρώπους πάνω από 65 ετών, αν και το λιγότερο συχνά, πρόωρο Αλτσχάιμερ μπορεί να εμφανιστεί πολύ νωρίτερα, ίσως και πριν τα 50.

Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας
Υγιής εγκέφαλος
Εγκέφαλος με Αλτσχάιμερ
Παρατηρητήριο Τρίτης Ηλικίας

Στατιστικά στοιχεία σχετικά

με τη νόσο Αλτσχάιμερ

#1

 Με βάση τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού για την Αλτσχάιμερ, το 2016 έπασχαν από τη Νόσο 44.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως! Σήμερα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 50.000.000 ασθενείς, ενώ αυτός ο αριθμός πρόκειται να ξεπεράσει τα 130.000.000 μέχρι το 2050. 

#2

Μόνο 1 στους 4 ανθρώπους με Αλτσχάιμερ έχει διαγνωσθεί μέχρι σήμερα. Υπολογίζεται ότι κάθε 3 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος αναπτύσσει τη νόσο, ενώ υπάρχουν εκατομμύρια άλλοι στους οποίους δεν έχει ακόμη διαγνωσθεί αλλά την έχουν ήδη αναπτύξει.

#3

Η Άνοια/Αλτσχάιμερ είναι μια από τις πιο διαδεδομένες νόσους στην Ευρώπη με ανησυχητικά αυξανόμενους αριθμούς πασχόντων. 

#4

Το Παγκόσμιο​ κόστος για την Άνοια/Αλτσχάιμερ κατά το 2016 έχει υπολογισθεί στα 800 δισεκατομμύρια Ευρώ, το οποίο ισοδυναμεί με το 1,09% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, ενώ το 58% που πάσχει από τη νόσο ζει σε αναπτυσσόμενες χώρες!

#5

Με βάση τα πληθυσμιακά ποσοστά που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ στην Ευρώπη, στην Κύπρο υπολογίζεται σήμερα ότι υπάρχουν γύρω στις 12.000 συνανθρώπων μας που έχουν εκδηλώσει τη νόσο. Αν λάβουμε δε υπόψη ότι στη χώρα μας δεν υπάρχουν συγκεκριμένες έρευνες και πρακτικές που να αναδεικνύουν και να καταδεικνύουν το πρόβλημα, ο αριθμός αυτός μπορεί εύκολα να εκτιναχθεί στις 25.000, δηλαδή γύρω στο 4% του συνολικού πληθυσμού

Please reload